3 redenen waarom we niet bij elke saus de ‘Scoville score’ vermelden
De vraag ‘Zouden jullie bij elke saus de Scoville score kunnen melden?’ moet na de vraag ‘Wat is de heetste saus die jullie hebben?‘ wel de meest gestelde vraag zijn die we krijgen. Daarom hebben we deze vraag ook tussen de veelgestelde vragen gezet, maar we begrijpen dat niet iedereen dat leest. Daarom leggen we graag via deze blog nog een keer uit waarom we dat niet doen. Er zijn een aantal redenen die we stuk voor stuk uitleggen.
Eerst even in het kort wat een ‘Scoville score’ überhaupt is: de Scoville score wordt uitgedrukt in Scoville Heat Units (SHU) en dat bepaalt hoe heet een peper of hete saus is. Des te hoger de score, des te heter de peper/hete saus.
Geen officiële Scoville score
De belangrijkste reden dat we geen Scoville score melden bij de meeste sauzen is omdat die sauzen simpelweg geen Scoville score hebben. Merken moeten hun sauzen namelijk officieel laten testen op SHU (Scoville Heat Units) en dat is iets wat de meeste merken dus niet doen. Hierdoor is er geen officiële Scoville score bekend.
Variërend in hitte
Eén van de redenen waarom merken de sauzen niet officieel laten testen is omdat de hitte van een saus per batch kan verschillen. Pepers zijn natuurlijke producten die om verschillende redenen de ene oogst heter kunnen zijn dan de andere. Logischerwijs zou hierdoor ook de Scoville score van een hot sauce (licht) kunnen veranderen. Als een merk er dan een bepaalde Scoville score aan heeft gehangen, dan is het niet echt ideaal als een batch verder de Scoville score aangepast moet worden op de labels en andere communicatie.
Misleidend
Tenslotte kan een Scoville-score behoorlijk misleidend zijn. We hebben bijvoorbeeld wel eens sauzen geproefd die volgens de producent 800.000 SHU (Scoville Heat Units) heeft, maar toch veel minder pittig aanvoelde dan bijvoorbeeld een Da Bomb Beyond Insanity met een Scoville score van ‘slechts’ 135.000. Sommige merken zien de Scoville score dus meer als marketing tool, waardoor het misleidend kan werken. Mocht je je trouwens afvragen waarom Da Bomb zo heet is ondanks de ietwat lage Scoville score, dan kun je hier lezen waarom.
Ons advies is om minder te focussen op de Scoville scores van hete sauzen en meer naar de ingrediënten van een saus te kijken. Je kunt daarnaast ook gewoon onze hitte-categorieën aanhouden om te bepalen hoe heet een saus ongeveer is. Mocht je bijvoorbeeld een hot sauce challenge willen doen en per se de juiste volgorde qua hitte willen weten, dan kun je het ons gewoon vragen via Facebook en/of Instagram.
Mocht je je nu afvragen hoe zo’n Scoville score überhaupt bepaald wordt, dan kun je dat hier checken.
Geef een reactie