Waarom Da Bomb ondanks de ‘lage Scoville score’ zo ongelofelijk heet is

Waarom Da Bomb zo heet is

Wanneer mensen ons de vraag stellen wat de heetste saus is die we verkopen dan denken we eigenlijk altijd meteen aan Da Bomb. De gasten van de YouTube show Hot Ones zullen ons direct geloven, want het is een ongelofelijk pijnlijke/hete saus die zo’n beetje iedere Hot Ones gast kapot krijgt. En dat terwijl de Scoville score ‘slechts’ 135.600 is. Veel lager dan bijvoorbeeld de Hellfire Fear This (bijna 700k) en The Last Dab (2 miljoen+). Maar hoe kan het dan dat Da Bomb heter en pijnlijker aanvoelt?

Waarom Da Bomb zo heet is

De meest voor de hand liggende reden is dat er chili extract in Da Bomb verwerkt is en dat dat nu eenmaal harder aankomt. Dat is onjuist, want alle capsicum moleculen zijn hetzelfde. De reden waarom Da Bomb ondanks de ‘lage Scoville score’ zo heet is, is omdat Da Bomb daadwerkelijk een 135.000 Scoville Heat Units scoort. De andere sauzen claimen heter te zijn, maar dat is onjuist. Dat gaan we even uitleggen met behulp van Reddit gebruiker hamstringstring.

De Scoville scores die zo’n beetje iedereen (en ook Hot Ones) gebruikt zijn gebaseerd op het droge gewicht van pepers, terwijl dat niet helemaal eerlijk is, want de meeste pepers bestaan voor 85% uit water. De Scoville score wordt dus eigenlijk keer 10 gedaan. Neem bijvoorbeeld de Carolina Reaper. De voormalig allerheetste scoort zo’n 2.2 miljoen SHU, terwijl de verse Scoville rating eigenlijk maar 2.2 miljoen x 0.15 (15%) = 330.000 zou zijn. Die pepers worden in de saus dan ook nog gecombineerd met een heleboel andere ingrediënten en zo kom je op een veel lagere Scoville score uit en dus voelen ze ook veel minder heet aan. Hieronder wordt dat duidelijk.

Het grote verschil met chili extract sauzen zoals Da Bomb is dus dat de Scoville rating van een extract wel degelijk precies klopt en dus ook heter is dan de meeste met hogere Scoville scores. Andere zeer gevreesde hete sauzen met extract zijn Mad Dog 357, Blair’s Mega Death (with Liquid Rage) en Dave’s Gourmet Ghost Pepper. Hier vind je al onze extreem hete sauzen, inclusief die met extract.

6 reacties op “Waarom Da Bomb ondanks de ‘lage Scoville score’ zo ongelofelijk heet is”

 1. Stefan schreef:

  Wat een leuke artikelen hebben jullie toch altijd. Blair’s Mega Death Sauce is inderdaad gevaarlijk en ik gebruikte toen ook een saus met Carolina Reapers erin verwerkt van ‘Heartbreaking Dawn’ en ik verbaasde me er al over dat deze minder pittig is. Die laatste is wel heerlijk trouwens.

 2. Arne schreef:

  @Heatsupply: Is het mogelijk dat er naast de geclaimde SHU ook een gecorrigeerde schaal wordt weergegeven ?

  • Heatsupply schreef:

   Hey Arne. Om een beter beeld te krijgen van hoe heet een saus daadwerkelijk is kun je misschien beter kijken naar onze filter “Heat Level” op de hete saus pagina. Daarin is staan alle sauzen ingedeeld in 5 hitte-schalen. Zelf een nieuwe gecorrigeerde schaal bedenken is een beetje natte-vinger-werk.

 3. Stephanie schreef:

  Pijn in een flesje!

 4. frank.valvekens schreef:

  bedankt voor deze uitleg…. zeer verhelderend.
  ik heb een flesje “Da Bomb” en het is inderdaad heet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify