Hieronder vind je een overzicht van de door klanten aan ons meest gestelde vragen over hete saus / hot sauce. Wil je meer informatie over verzendingen, retourneren en dergelijke, kijk dan op onze klantenservicepagina.

Wat is de heetste saus die jullie verkopen?

Op papier is dat zonder twijfel Hellfire Doomed Hot Sauce, met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad Scorpion en een natuurlijk chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville Heat Units! Een andere hot sauce die zo’n beetje iedereen sloopt die het probeert is Da Bomb Beyond Insanity, welke ook in de wereldberoemde Youtube-show Hot Ones zit. Daar is het seizoenen lang al dé hot sauce bij uitstek waar iedereen het meeste moeite mee heeft en het is dan ook zonder twijfel één van de meest pijnlijke sauzen die wij verkopen.

Waarom vermelden jullie niet altijd de Scoville score van een saus?

Dit is helaas onmogelijk omdat de meeste merken de Scoville-score van hun sauzen niet officieel laten testen. En als merken toch een Scoville-score op hun saus plakken dan kan die soms vrij misleidend overkomen. Zo hebben we wel eens sauzen geproefd met  800.000 SHU (Scoville Heat Units) die veel minder pittig voelden dan sauzen van 135.000 SHU. Om deze twee redenen is het voor ons nagenoeg onmogelijk om mensen te adviseren op basis van de Scoville scores.

Hoe zijn jullie hitte categorieën dan ingedeeld?

Omdat de meeste sauzen geen officiële Scoville score hebben hebben we zelf 5 categorieën gecreëerd: mild, medium heet, heet, heel heet en extreem heet. Hoewel pittig een heel subjectief begrip is, het verschilt namelijk per persoon hoe pittig hij/zij iets vindt, proberen we op basis van deze categorieën en onze eigen ervaring te verduidelijken hoe pittig een bepaalde saus is. Mild is voor de echte beginners, want hierin vind je sauzen die nauwelijks pit bevatten. Vanaf medium heet, waar je bijvoorbeeld classics als Tapatio & Cholula vindt, gaan we steeds verder omhoog naar extreem heet.

Ik kan (nog) niet zo goed tegen pittig, maar wil toch graag een hot sauce proberen. Waar kan ik mee beginnen?

Het beste start je dan in de categorie mild of medium heet. Hier vind je hete sauzen die zelfs voor beginners vaak erg goed te handelen zijn, vanwege het gebruik van mildere pepers of een lager percentage pepers en toevoeging van andere milde ingrediënten.

Is hot sauce gezond?

De meeste hot sauces zijn erg gezond, want de pepers in hot sauces hebben heel veel gezondheidsvoordelen. Op elke productpagina vind je de exacte voedingswaarden, maar een groot deel van de hot sauces bevatten geen suiker of vet. Hiermee is hot sauce over het algemeen de meest gezonde saus die je kunt gebruiken. Zeker wanneer je het vergelijkt met mayo, ketchup of (de mierzoete) chilisaus uit de supermarkt. Deze bestaan vaak voor een groot deel uit suikers of verzadigde vetten.

Waarbij kan ik hot sauce eten?

Waar niet bij? Dat is een vraag die je misschien beter kunt stellen. We verkopen meer dan 100 verschillende hot sauces en er is altijd wel een saus te vinden die goed bij een bepaald gerecht past. Van pasta tot hamburgers, van soepen tot curry’s. Wij eten hot sauce werkelijk overal bij. En als je de juiste hot sauce bij het juiste gerecht kiest, versterkt het de smaak van jouw gerecht alleen maar. Lekker veel uitproberen dus!

Gebruik ik hot sauce tijdens het koken of zet ik het op tafel?

De meeste hot sauces zijn echte tafelsauzen. Dat wil zeggen: je hebt je eten al gekookt, op je bord gelegd en vervolgens doe je er naar smaak nog hot sauce bij. Zoals je dat wellicht ook met peper & zout, of andere sauzen zoals ketchup zou doen. Natuurlijk kun je hot sauce ook tijdens het koken toevoegen, maar hierdoor proef je de hot sauce minder duidelijk en dat is vaak zonde. Een uitzondering willen we maken voor de extreem hete sauzen als Hellfire Fiery Fool bijvoorbeeld. Dergelijke sauzen kun je wel beter tijdens het koken, en met mate, gebruiken. Dit vanwege het feit dat een druppel vaak genoeg is om een hele pan eten pittig te maken. Direct aanbrengen op je bord is voor de meeste té heftig.

Moet ik hot sauce in de koelkast bewaren?

Voor de zekerheid kun je ze in de koelkast of op een koele en donkere plek bewaren. Zo lang je zorgt dat ze niet in de zon staan of vaak verwarmd raken door het fornuis of iets dergelijks dan kan er weinig gebeuren met je hete saus. Check voor de zekerheid sowieso even de fles zelf, want als er ‘Refrigerate after opening’ op staat moet je ‘m gewoon in de koelkast zetten.

Hoe lang is hete saus houdbaar?

In bijna alle hete sauzen zijn azijn en hete pepers de hoofdbestandsdelen. Door de hoge zuurgraad van azijn en de capsaïcine in pepers worden beide voedingsmiddelen vaak gebruikt als natuurlijk conserveermiddel en hierdoor is hete saus automatisch heel lang houdbaar. Producenten zetten toch (bijna) altijd een ‘best before’ datum op de fles. Check die datum dus zeker even en houdt die aan. Let wel op dat je de datum goed leest. Bij veel flessen staat er namelijk een ‘Amerikaanse datum’ op. Daar ziet de datum er als volgt uit: maand-dag-jaar.

Hoe kan ik mijn tolerantie voor pittig eten en hot sauce verhogen?

Vooral door het vaker te eten. Hierdoor went jouw tong als het ware aan het gevoel en kun je op den duur steeds heter eten. Wanneer je gewend bent aan een bepaald niveau pittigheid kun je verder gaan en nog pittiger proberen. Met deze 5 stappen word je beter in het eten van pittig eten.

Wat moet ik doen als mijn mond in de fik staan?

Wachten totdat het voorbij gaat. Een echte remedie bestaat helaas niet, hoewel sommige “experts” denken van wel. De meest genoemde remedie is melk, maar zodra je die hebt doorgeslikt dan komt de hitte gewoon weer terug. Uiteindelijk zul je gewoon moeten wachten tot het gevoel wegtrekt. Misschien nog wel belangrijker: leer te genieten van de burn!

Tast een extreem hete saus mijn smaakpapillen aan? 

Nee. Het stofje dat pepers heet maakt (capsaïcine) houdt de receptoren op je tong voor de gek. Hierdoor voelt het alsof je hele mond in brand staat, maar in feite versturen de receptoren op je tong een vals alarm richting je brein. De pijn hoeft er niet minder om te zijn, maar je smaakpapillen komen totaal niet in gevaar omdat er niets écht heetst in je mond zit.

Heb jij nog een vraag die we hierboven niet behandeld hebben? Neem dan contact met ons op per e-mail of chat met ons op Facebook of Instagram.

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify