Op deze manier beschrijf je ‘pittig’ als een ware kenner

Nog weinig ervaring met pikant eten? Voor jou is voedsel dan waarschijnlijk wel of niet pittig, that’s it. Toch kun je het fenomeen een heel stuk uitgebreider omschrijven. Wil jij pittig leren beschrijven als een echte pro dan doe je dat aan de hand van de volgende 5 eigenschappen.

Intensiteit

Bijna iedereen beschrijft pittig aan de hand van deze eigenschap. Is het pittig, mild of juist extreem pittig? Het gaat in dit geval dus om de intensiteit van het pikante gevoel. Dit criterium is vrij subjectief, want voor de één is een jalapeño al extreem heet, terwijl de ander zonder enige moeite een habanero eet. Wel kun je dit onderdeel enigszins objectiveren door er de Scoville Schaal bij te pakken. Op de Scoville Schaal vind je namelijk hoe pittig verschillende pepers wetenschappelijk gezien zijn.

Snelheid

Niet elke peper geeft jou even snel het gevoel dat je mond in de fik staat. Wanneer je bijvoorbeeld in een habanero bijt zul je pas na zo’n 20 seconden de echte heat gaan voelen. Bij aziatische pepers gaat dat over het algemeen veel sneller. Bij het omschrijven van een peper is de snelheid waarmee hij in kickt de moeite waard om te vermelden.

Duur

Pepers verschillen ook in hoe lang de burn blijft hangen. De jalapeño en ook vele aziatische varianten bijvoorbeeld branden minder lang dan een habanero. Deze kun je bij wijze van spreken na een uur nog licht voelen. Als iemand je vraagt “hoe pittig is het?”, dan maak je het verhaal een stuk completer door ook te vermelden hoe lang je proefpersoon het gevoel gaat ervaren.

Plaats

Wat een kenner ook onderscheidt is wanneer hij kan aangeven waar in de mond hij de heat vooral voelt. Jalapeño’s pakken vooral het topje van je tong en mogelijk ook je lippen, een Trinidad Scorpion of habanero voel je vooral achter op je tong of in je keel. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat het gevoel van extreem hete pepers, zoals de Carolina Reaper, doortrekt naar de nek en achterhoofd. Bijzonder spul toch?

Vlak of scherp?

Het laatste punt is een belangrijke bij het omschrijven van het fenomeen ‘pittig’. Voel jij een scherpe of juiste vlakke heat? Wederom maken we in dit geval onderscheid tussen Aziatische en (zowel Zuid-, Midden- als Noord-)Amerikaanse pepers. De eerste categorie heeft de eigenschap erg scherp te zijn en dat gevoel lijkt op het prikjes van naalden. Een vlakke pittigheid lijkt een beetje op een soort verfkwast die je hele tong een heerlijke brandend gevoel geeft.

Bij je volgende hap hot sauce kun jij iedereen als een expert vertellen wat je voelt.

Hier vind je ons meeste uitgebreide assortiment hot sauces van Nederland en België

Eén reactie op “Op deze manier beschrijf je ‘pittig’ als een ware kenner”

  1. S schreef:

    Ik weet nog steeds niet hoe ik het kan zeggen zonder pretentieus te klinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify