Met deze 5 stappen wordt je beter in het eten van pittig eten

hitte tolerantie verhogen met deze 5 stappen beter pittig leren eten

Ben of ken jij iemand die niet tegen pittig eten kan en al begint te zweten bij het idee van een klein beetje pit in de maaltijd? Dan hebben we goed nieuws, want ook diegenen kunnen spicy eten leren waarderen. Wij zijn ook niet echt opgegroeid in een huishouden waar pittig werd gegeten, maar toch zijn we er later van gaan houden en zijn we zelfs een webshop begonnen die toegewijd is aan hot sauce en ander pittig spul. Daar is wel wat heat tolerantie voor nodig en met deze 5 stappen kan ook jij je tolerantie verhogen.

1. Start met kleine stapjes

Je tolerantie verhoog je niet door meteen het diepe in te springen, maar door juist klein te beginnen. Begin met wat extra zwarte peper in je gerecht of strooi pepervlokken in je soep. Een andere goede tip is het mengen van de sauzen die je normaal gebruikt met een paar druppels hot sauce. Denk bijvoorbeeld aan mayo of ketchup mengen met een milde hot sauce of sriracha.

2. Focus op de smaken

Een veel gemaakte fout bij mensen die “niet tegen pittig eten kunnen” is dat ze zich volledig focussen op de hitte. Probeer je juist te focussen op de lekkere smaken en geuren die bij het eten vrijkomen en dan is het ook fijner & leuker om er meer van te eten. Zeker in de wondere wereld van hot sauce zijn er zóveel verschillende smaken, dat er gegarandeerd iets tussen zit dat je lekker vindt.

3. Bouw de hitte langzaam op

Beginnen je smaakpapillen langzaam te wennen aan de minimale hitte-levels die je hebt geïntroduceerd? Ga dan stapje voor stapje iets verder met het opvoeren van de hitte. Probeer wat milde tot medium hete hot sauces of gebruik pepers (zonder de zaadlijsten) bij je maaltijden. Begin met mildere soorten zoals Poblano’s voordat je overgaat op Jalapeño’s en Serrano’s. Langzaam opbouwen dus, maar daar mag af en toe best een uitschieter tussen zitten. Soms moet je die brandende mond namelijk ervaren om echt wat stapjes te kunnen zetten. No pain, no gain!

4. Heb blusmiddel bij de hand

Mocht je iets te ver zijn gegaan met de hot sauce of pepers, dan moet je wel iets bij de hand hebben om de burn zoveel mogelijk te kunnen temmen. Voor ons werkt koude melk het beste, maar dit zijn een aantal van de beste blusmiddelen als je mond in de brand staat. Blusmiddelen en pittig eten kunnen trouwens ook gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de pittige Thaise keuken waar veel kokosmelk gebruikt wordt. Of de Mexicaanse keuken met veel koriander en limoen. Zo leer je beter om te gaan met de hitte.

5. Ken je limiet

Genen spelen uiteindelijk ook gewoon een belangrijke rol in je hitte tolerantie, dus ken je eigen grenzen. Het hoeft niet allemaal extreem pittig te worden. Plus, als je van pittig eten altijd buikpijn krijgt en zeer oncomfortabele toiletbezoeken de dag erna, dan kun je concluderen dat je maag er niet voor gemaakt is. Dan is het ook verstandiger om te accepteren dat de spicy life niet voor jou is weggelegd.

Tijdens je reis om de hitte tolerantie te verhogen zul je er ook achter komen dat je soms een behoorlijke loopneus kunt krijgen van hot sauce. Hoe kan dat? Hier leggen we dat haarfijn uit. Weet je dat ook weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify