Waarom krijg je een loopneus van pittig eten?

Het zal je vast wel eens overkomen zijn; na het eten van pittig eten zat je flink te snotteren. Een loopneus kan namelijk een logisch gevolg zijn van (iets té) spicy eten. Maar hoe kan dat? Je stopt het eten namelijk niet in je neus en toch lijkt het alsof die hot sauce een dam in je neus heeft opengebroken en het snot niet te stoppen lijkt. Sorry voor de beeldspraak, want snot en eten is niet echt iets waar je tegelijkertijd aan wilt denken. We leggen het even uit.

Waarom krijg je een loopneus van pittig eten?

Het heeft allemaal met evolutie te maken. De planten die pepers produceren willen namelijk voorkomen dat hun vruchten opgegeten worden door zoogdieren, zoals wij, en daarom hebben ze het stofje capsaïcine ontwikkeld. Dit stofje is zo irriterend mogelijk voor de slijmvliezen, zodat de zoogdieren niet nog eens aan de pepers van de plant beginnen. De peper zorgt niet écht voor weefselschade aan de slijmvliezen, maar het activeert de zenuwreceptoren die hitte detecteren. Hierdoor wordt je neus voor de gek gehouden en produceert het extra slijm om je sinussen te beschermen.

via GIPHY

Ondanks deze valse streek van de peperplant is het niet gelukt om alle zoogdieren af te schrikken. Wij mensen zijn namelijk toch fan geworden van dit pittige spul, ondanks al het gesnotter. Mocht je na het lezen van dit artikel ook zin hebben gekregen om te snotteren, dan raden we je aan om eens naar de extreem hete sauzen te kijken.

Bron: BBC Science Focus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify