Dit bestempelen wij Nederlanders volgens de NOS als ‘pittig’

Hoewel er zoiets als de Scoville schaal bestaat om te meten hoe pittig iets is, durven wij het fenomeen ‘pittig’ gerust te bestempelen als vrij subjectief. De ene persoon vind een zakje paprika chips namelijk al best pittig, terwijl de ander zonder enige moeite een bloedhete curry achter zijn of haar kiezen werkt. Wij Nederlanders staan over het algemeen niet bekend als een volk dat haar eten graag heel pittig eet en onze tolerantie is gemiddeld genomen dan ook vrij laag. Volgens de NOS is hij zelfs zo laag dat jij zonder enige moeite snel in de categorie spicy lover valt.

Een aantal maanden geleden berichtte de NOS over een man die ‘donderslaghoofdpijn‘ had gekregen na het eten van een Carolina Reaper. In datzelfde artikel vermeldde het medium dat een gemiddelde reaper zo’n 1,6 miljoen (SHU) scoort en dat een jalapeño, ter vergelijking, tot wel 8.000 SHU kan behalen. De NOS sluit het artikel af met de volgende zin: “Een gerecht wordt als pittig ervaren wanneer het tussen de 500 en 1000 SHU scoort”.

Ter vergelijking: deze saus met Carolina Reaper scoort 550.000 SHU.

Waar de NOS haar aanname op berust weten we niet? Wellicht hebben ze een kort rondje op de redactie gedaan en bestaat die uit mensen met een belachelijk lage tolerantie. Een referentie naar een wetenschappelijke bron ontbreekt in elk geval. Vind jij iets met 500-1000 SHU al pittig? Nee toch?! In dat geval moet je eens in onze categorie extreem hete sauzen kijken.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify