Waarom kan de ene wél tegen pittig eten en de ander niet?

waarom kan de ene wel tegen pittig en de ander niet

Waar de ene persoon al flink begint te zweten van iets te veel zwarte peper in een gerecht, kan de ander zonder moeite één van de heetste pepers ter wereld in zijn geheel eten. Het verschil in hitte-tolerantie kan dus blijkbaar enorm zijn, maar waarom kan de ene dan wel tegen pittig eten en de ander niet? Het blijkt voor ongeveer 50% aan genen te liggen en 50% aan training.

Receptoren

Je genen hebben dus een groot aandeel en dat heeft te maken met het aantal receptoren dat je in je mond hebt, die pittig eten waarnemen. Hoe meer je er hiervan hebt, hoe pittiger iets aanvoelt. Capsaïcine is de stof in pepers die ervoor zorgt dat het als pittig ervaren wordt en die stof bindt zich aan een specifieke receptor in de mond. Die stuurt vervolgens een signaal naar je hersenen, die zegt dat het eten heet is. Iedereen ervaart dat zo, maar als je dus meer van die receptoren hebt, dan lijkt iets ook pittiger.

gregory foster world record carolina reapers

Training

De andere helft heeft te maken met training, of beter gezegd gewenning. Mensen die van jongs af aan al pittig eten, kunnen hier ook beter tegen. De receptoren worden vaker gestimuleerd en hierdoor wordt de boodschap die naar je hersenen gestuurd wordt ook wat anders. Je raakt eraan gewend, waardoor je er dus beter tegen kunt.

Dit betekent overigens niet dat je als klein kind al pittig moest eten om er nu goed tegen te kunnen. Je hitte tolerantie kun je altijd nog opkrikken als je wilt. Met deze 5 stappen word je beter in pittig eten.

Bron: Delish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify