Moet je hot sauce in de koelkast bewaren of juist niet?
Je hebt inmiddels een aardig voorraadje hot sauce in huis, maar waar laat je die nou eigenlijk? Gewoon op de plank boven het aanrecht of moeten ze per se de koelkast in? Om te voorkomen dat je halfvolle flesjes bedorven hete saus moet weggooien volg je het beste de volgende vuistregels.
Uitkijken met warmte
Hete saus is over het algemeen echt heel lang te bewaren. Sommige varianten, vaak de extreem hete, hebben een houdbaarheid tot wel 4 jaar. De ten minste houdbaar datum staat op de fles (vaak in Amerikaanse datum waar de maand voor de dag komt). Eenmaal geopend verandert de zaak. Wat je absoluut niet moet doen is de sauzen warm laten worden door ze dichtbij het fornuis of in het zonlicht te zetten. Hierdoor kan zelfs een hot sauce bederven.
Vers fruit
Azijn is in veel hot sauces een belangrijk ingrediënt. Samen met de hete pepers zorgt dit voor een extreem lange houdbaarheid. Toch zijn er ook veel hete sauzen waarin fruit verwerkt zit. Bij deze sauzen moet je wat meer opletten. Wij raden altijd aan om deze wel gekoeld te bewaren.
Check de fles
Met bovenstaande vuistregels kom je al een heel eind, maar er is één ding wat je zeker even moet doen en dat is de fles zelf checken. De maker van de hot sauce zet er namelijk vaak zelf op of de fles na het openen de koelkast in moet of niet. Staat er ‘Refrigerate after opening’ op de fles, wat ‘na openen gekoeld bewaren’ betekent? Zet ‘m na het openen dan zeker in de koelkast.
Conclusie
Voor de zekerheid kun je ze in de koelkast of op een koele en donkere plek bewaren. Zo lang je zorgt dat ze niet in de zon staan of vaak verwarmd raken door het fornuis of iets dergelijks dan kan er weinig gebeuren met je hete saus. Check voor de zekerheid sowieso even de fles zelf, want als er ‘Refrigerate after opening’ op staat moet je ‘m gewoon in de koelkast zetten.
Deze handige informatie en nog veel meer is ook terug te vinden in ons boek “HOT SAUCE – De hete sauzenbijbel met 40 pittige recepten”, waarin we de geschiedenis en cultuur achter hot sauce bespreken én onze favoriete hot sauce gerechten delen.
Geef een reactie