De 5 grootste misvattingen die bestaan over hot sauce

hete saus eten

Hot sauce wordt steeds populairder in Nederland en België en dat is natuurlijk een goede zaak, maar het heeft nog veel terrein te winnen. Dat heeft deels te maken met dat veel mensen er nog niet bekend mee zijn, maar het komt vooral door de misvattingen die veel mensen hebben over hete sauzen. Hieronder sommen we er vijf op die wij vaak tegenkomen.

Alle hot sauces zijn extreem heet

Wanneer ze ‘hete saus’ horen dan worden veel mensen al bang. ‘Oh, is dat zo’n saus die je mond helemaal in de fik zet? Ik vind een beetje pit wel lekker, maar zo heet hoeft niet hoor!’ Als je het ons vraagt dan moet hot sauce wel degelijk iets van pit hebben, maar dat elke hot sauce je bakkes in de fik zet is natuurlijk een misvatting. Het rangeert van mild naar extreem heet en de milde tot medium hete varianten zullen zelfs de meest onervaren hot sauce eters niet helemaal in vuur en vlam zetten.

Het is alleen maar heet

Deze misvatting is wat ons betreft nog frustrerender, want hot sauce is de meest variërende saus die er is. Er zijn zóveel merken met zóveel verschillende smaken dat er voor iedereen en ieder gerecht wel een geschikte hot sauce te vinden is. Of je nu op zoek bent naar een fruitige smaak, hartig of umami, hot sauce makers gebruiken de meest bijzondere ingrediënten om spectaculaire smaakbommen te creëren. Bij veel producenten is smaak dan ook veel belangrijker dan hitte.

Je proeft het gerecht niet meer

Dit is eigenlijk een combinatie van de eerste twee misvattingen. Doordat ze denken dat alles extreem heet is en ook echt alleen maar heet, verwachten ze dat het elke andere smaak van een gerecht zal overnemen. Hot sauce is juist door de variatie in hitte en smaak perfect om (bijna) elk gerecht aan te vullen.

Het is ongezond

‘Zo’n hete saus kan toch niet goed zijn voor je lichaam? Ik begin er niet aan hoor.’ Ten opzichte van andere sauzen zijn de meeste hot sauces juist heel gezond. Niet alleen omdat er over het algemeen bijna tot geen suiker in zit, maar vooral door het stofje in de pepers die ervoor zorgt dat je de sensatie van hitte ervaart: capsaïcine. Dat stofje wordt onder andere gelinkt aan een langer leven, minder ziekten en minder stress. Meer daarover lees je hier.

Hot sauce = chilisaus

Dan heb je ook nog mensen die denken dat hot sauce hetzelfde is als de chilisaus die je in de supermarkt hebt staan, want er staat ‘chili’ in de naam. Die twee hebben  echter zo goed als niets met elkaar overeen. Hier vind je de 5 belangrijkste verschillen tussen hot sauce en chilisaus.

Hoor jij deze misvattingen ook regelmatig? Probeer die arme mensen dan even uit te leggen hoe het echt zit. Wanneer ze dan echt kennis maken met hot sauce zullen ze je dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify