Dit zijn de 5 belangrijkste verschillen tussen hot sauce en chilisaus

In hot sauce zitten chilipepers, maar is chilisaus dan ook hetzelfde als hot sauce? Het antwoord is wat ons betreft eenvoudig: Nee! Wij zien zelfs meer verschillen dan overeenkomsten en de 5 belangrijkste zetten wij hieronder even voor je op een rijtje.

Welke peper?

Heb je enig idee wat voor type pepers ze in de chilisauzen uit de supermarkt of toko stoppen? Nee, wij ook niet. Bij hot sauce staat het type peper vaak juist centraal en zo weet je ook beter wat je kunt verwachten, qua smaak en pittigheid.

Smaak

Het feit dat in hot sauce de peper veelal centraal staat maakt de smaak meestal intenser en verser. Bij chilisauzen proef je voornamelijk suiker en een hele zachte burn van de (onbekende) pepers, maar bij hot sauce proef je het ware karakter van de peper. Een habanero hot sauce proeft bijvoorbeeld helemaal anders dan een ghost pepper hot sauce, terwijl het toch allebei chilipepers zijn. Daarnaast zijn hot sauces vaak veel diverser, doordat er steeds vaker verse toevoegingen als fruit en allerlei verse kruiden in hot sauce zitten. Hier vindt je al deze verschillende smaken hete saus.

Suiker

Zoete chilisauzen bestaan voor het grootste deel uit suiker en zijn dus alles behalve gezond. De meeste hot sauces zijn een stuk gezonder en bevatten beduidende minder suiker, geen vetten en weinig zout. Even als voorbeeld: 100 gram Go-Tan chilisaus bestaat voor 44,7 gram uit suiker. Dat is de helft! Een straight forward hot sauce als Marie Sharp’s Hot Habanero bevat 0 (!) suiker. Hot sauce is meestal een stuk gezonder dus. En ook nog eens veel lekkerder.

Consistentie

Door de hoeveelheid suiker is een chilisaus helemaal glad en sticky. Hot sauces zijn vaak wat chunky en dat komt door de pepers en andere verse ingrediënten. Om te dippen is een plakkerige saus wellicht wat handiger, maar wij houden wel van de natuurlijke structuur (en dito smaak) van hot sauce.

Pittigheid

Dit is zowel een overeenkomst als een verschil. Net als een hot sauce heeft chilisaus ook wel pit, maar door het grote aandeel suiker en kleine aandeel pepers is die veel milder dan de gemiddelde hot sauce. In hot sauces is het aandeel pepers vaak stukke hoger en daarom zijn deze sauzen meestal een stukje heter. Heerlijk toch?!

Ontdekken?

Ben je benieuwd naar wat voor hete sauzen er eigenlijk allemaal zijn? Wij hebben maar liefst 100 verschillende hot sauces, maar wees niet bang om verdwaald te raken. Je kunt deze sauzen filteren op onder andere pittigheid en smaak.  En anders kun je ons altijd om advies vragen via de Facebook Messenger of Instagram DM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify