Wetenschappers zijn dichtbij het ontwikkelen van een pittige tomaat
De meesten die een beetje thuis zijn in de peper- en hete sauzen wereld weet wel dat de Carolina Reaper officieel de heetste peper ter wereld was met een gemiddelde van 1.6 miljoen Scoville Heat Units, maar weet iemand ook al wat de pittigste tomaat is? Tot nu toe bestaat die simpelweg nog niet, want tomaten zijn nu eenmaal niet pittig. Ze produceren namelijk geen capsaïcine, het stofje wat pepers zo pittig maakt. Toch denken wetenschappers dichtbij het creëren van pittige tomaten te zijn.
Pittige tomaten?
Volgens wetenschappers uit Brazilië en Ierland kunnen tomaten genetisch gestuurd worden om capsaïcine te produceren, doordat ze op evolutionair gebied een band hebben met pepers. De twee zijn namelijk pas 19 miljoen jaar geleden uit elkaar gegroeid, wat best kort is als je naar de totale evolutie kijkt. Ondanks dat tomaten nu geen capsaïcine produceren, zouden ze nog wel het genetische vermogen hebben om het te produceren.
De mogelijkheden van pittige tomaten zijn natuurlijk eindeloos. Van een pittige tomatensoep tot pittige pastasaus, of gewoon als spicy topping op je sandwich. Zou natuurlijk geniaal zijn, maar de voornaamste reden waarom een pittige tomaat interessant is, is vanwege economische redenen. Tomaten zijn namelijk veel gemakkelijker te telen dan pepers en leveren veel meer kilo’s op per vierkante meter. Komt ook nog bij dat capsaïcine voor meer dan alleen voedsel gebruikt wordt (pepperspray bijvoorbeeld) en als ze dat kunnen krijgen uit tomaten dan kan dat veel voordeliger zijn dan uit pepers.
Pepers zullen nooit volledig vervangen worden door pittige tomaten (en al zeker niet in hete sauzen), maar toch zijn de extra mogelijkheden zeer interessant. Het is alleen de vraag hoe je in de genetische modificatie discussie staat. Daar is namelijk lang niet iedereen het mee eens.
Bron: Discover Magazine
Geef een reactie