Water drinken na pittig eten: doen of juist niet?

water drinken na pittig eten: doen of juist niet

Je zit lekker te genieten van een bord vol pittig eten, je mond staat in brand en je eerste instinct is om naar een glas water te grijpen. Maar is dat wel zo’n goed idee? Laten we eens dieper duiken in deze prangende kwestie.

Waarom je naar water grijpt

Het is een natuurlijke reactie: je mond staat in vuur en vlam, dus je wilt blussen. Water lijkt de meest logische keuze. Het is immers overal beschikbaar en je hebt het altijd bij de hand. Maar hier komt de twist: water kan het brandende gevoel juist verergeren. Ja, je leest het goed.

Water drinken na pittig eten? Slecht idee!

De boosdoener in pittig eten is capsaïcine, een stofje dat zich bindt aan de pijnreceptoren in je mond. Water en capsaïcine zijn als olie en water—ze mengen niet. Dus als je water drinkt, verspreid je de capsaïcine eigenlijk alleen maar verder in je mond. Resultaat: meer brand, minder blus. Slecht idee dus.

water drinken na pittig eten of beter iets anders?

Wat werkt dan wel?

Dus, wat moet je dan wel drinken of eten om dat brandende gevoel te verminderen? Hier zijn een paar tips:

  • Melk: De vetten in melk helpen om de capsaïcine te neutraliseren.
  • Yoghurt: Net als melk, bevat yoghurt vetten die de pittigheid kunnen verminderen. Dit geldt dus eigenlijk voor zuivel in het algemeen.
  • Rijst of brood: Deze koolhydraten absorberen de capsaïcine en helpen het uit je mond te verwijderen.

Dus, de volgende keer dat je mond in brand staat na een pittige maaltijd, denk twee keer na voordat je naar dat glas water grijpt. Probeer in plaats daarvan een van de bovengenoemde oplossingen en kijk wat voor jou het beste werkt. Want laten we eerlijk zijn, een beetje pit in je leven kan nooit kwaad, zolang je maar weet hoe je het kunt blussen. Wat je ook kunt doen is gewoon beter worden in het eten van pittig eten. Dan heb je ook minder snel last van een brandende bek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify