Wat is het verschil tussen sambal en hot sauce?

wat is het verschil tussen sambal en hot sauce?

We runnen al sinds 2017 een hot sauce bedrijf, maar toen wij opgroeiden kregen we niet zo heel vaak pittig eten voorgeschoteld. Als er dan wél iets pittigs op tafel stond, dan was dat vaak een potje sambal als ze nasi (je weet wel, de Nederlandse variant) had gemaakt. Voor heel veel Nederlanders is sambal waarschijnlijk dé introductie tot pittig eten of de “saus” naar keuze als ze iets pittiger willen maken. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de voor Nederlanders welbekende sambal en het voor veel Nederlanders nog onbekende hot sauce?

Inmiddels durven we wel te stellen dat we “hot sauce experts” zijn, maar over sambal weten we iets minder. Daarom vroegen we Nicole McMahon, van Trouble & Spice, om dat verschil eens duidelijk te maken. Dat is niet de eerste de beste die we hiervoor vragen, want ze won met haar sambal afgelopen jaar de ‘Beste Sambal 2023‘ bij Dutch Chili Fest. We geven nu Nicole het woord!

verschil sambal hot sauce beste sambal maker

We kennen allemaal Hot Ones, waar beroemdheden huilen om hot sauce en chicken wings. En als ik je zou uitnodigen voor Sambal Chicken Wings, zou je er zeker bij zijn en waarschijnlijk een goed idee hebben van wat ik ga maken. Maar wat is hete saus? En wat is Sambal? En vooral: wat is het verschil?

Verschil sambal & hot sauce

Het komt eigenlijk neer op twee dingen: consistentie en geografie! Hot sauce is traditioneel op basis van azijn (denk aan Tabasco), en sambal is meer pasta-achtig. Een sambal kan echter ook behoorlijk vloeibaar zijn, afhankelijk van het gerecht waarmee hij wordt geserveerd. Sambal komt uit Zuidoost-Azië en komt vermoedelijk uit Indonesië, wat de Nederlandse sambal-obsessie verklaart. Hete sauzen bestaan al meer dan 6000 jaar in Amerika, waar chilipepers inheems zijn, maar salsa’s zouden worden genoemd. Chilipepers werden pas in de 16e eeuw in Azië geïntroduceerd. (Ja historici, er werden hiervoor lokale hete kruiden gebruikt naast geweldige chili-vrije soorten sambal, waaronder gember, maar de andere kruiden zijn nu vrij zeldzaam en worden alleen in de traditionele geneeskunde gebruikt.)

Met de enigszins recente obsessie van hete saus en de opkomst van kleinschalige ambachtelijke merken zijn de opties bijna eindeloos; waanzinnig heet, gefermenteerd, fruitig of met zóveel knoflook erin om dracula af te schrikken, er is voor alles een hete saus. Sambals zijn op dit moment iets minder ‘hot’, waarbij de meeste makers vasthouden aan beproefde formules. Een paar nieuwere varianten zijn onder meer Hot Honey Sambal en Funky Vegan (prijswinner beste sambal 2023), waarbij gefermenteerde soja wordt gebruikt om trassi na te bootsen. Dit zijn nog een aantal andere pittige condimenten, inclusief unieke eigenschappen.

Salsa – Elke saus uit Spaanssprekend Amerika – is dit een sambal of een hete saus? Traditioneel gemaakt met een molcajete is de textuur meer sambal dan hete saus. Soms wordt azijn gebruikt voor het conserveren, terwijl op andere plaatsen salsa’s dagelijks vers worden gemaakt.

Shatta – Een Palestijnse gefermenteerde chilipasta bedekt met olie voor conservering

Chili-olie – Mexicaanse salsa macha, of Chinese Chilli Crisp, Sichuan-olie of iets nieuwere chili-olie gemaakt met extracten om waanzinnige hitteniveaus te bieden. Yum Phrik won onlangs de beste chili-olie bij de European Hot Sauce Awards.

Heb ik geholpen, of alleen maar de verwarring vergroot? Ik zou zeggen dat het een goede reden is om er een paar te kopen en zelf het verschil te zien tussen een sambal en een hete saus. Een mooi punt om mee te starten is dit Beste hot sauce & sambal pack, met de prijswinnaars van Dutch Chili Fest 2023 in een voordeelpack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify