Waarom ga je huilen van pittig eten?

waarom ga je huilen van pittig eten

Pittig eten: je houdt ervan of je haat het. Eén keer raden aan welke kant wij staan. Maar zelfs de grootste liefhebbers kunnen niet ontkennen dat hun ogen soms beginnen te tranen na een hap van die vurige saus. Wat gebeurt er precies in je lichaam dat deze reactie veroorzaakt? Laten we de wetenschap erachter eens onder de loep nemen.

De wetenschap achter de tranen

Wanneer je iets pittigs eet, komt er een stof genaamd capsaïcine vrij. Deze stof bindt zich aan de receptoren in je mond die normaal gesproken reageren op hitte. Je hersenen interpreteren dit als een brandend gevoel, ook al is er geen echte schade. Dit is het moment waarop je lichaam in actie komt. Je lichaam denkt dat het in gevaar is en activeert zijn verdedigingsmechanismen. Een van de eerste reacties is het aanmaken van tranen. Dit gebeurt omdat je lichaam probeert de capsaïcine weg te spoelen, net zoals het zou doen met een irriterende stof in je ogen. De tranen zijn dus een manier om jezelf te beschermen.

Waarom blijven we het doen?

Ondanks de tranen en het brandende gevoel, blijven veel mensen genieten van pittig eten. Dit komt omdat capsaïcine ook endorfines vrijmaakt, de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Deze geven je een gevoel van euforie en kunnen zelfs verslavend werken. Bovendien, wie wil er nu niet een beetje stoer overkomen door die extra hete saus te trotseren? Dus de volgende keer dat je ogen beginnen te tranen, weet je dat je lichaam gewoon zijn werk doet. En misschien, heel misschien, geniet je er stiekem toch een beetje van. 

Mocht je je nu afvragen: en al dat gesnotter dan als ik weer eens uitgeschoten ben met de hot sauce? Nou, dit is waarom je een loopneus krijgt van pittig eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify