Waarom ga je hikken van pittig eten?

waarom hikken van pittig eten

We kennen het allemaal wel. Je hebt zojuist iets (heel) pittigs gegeten en nadat dat je ervan bent gaan zweten, snotteren en misschien wel huilen komt er ook nog eens de hik bovenop. Hoe kan dat? Zoals je misschien wel zou verwachten heeft het allemaal met capsaïcine te maken. Dat wonderstofje in pepers dat voor het brandende gevoel zorgt. Hoe het ook voor de hik kan zorgen gaan we je hieronder uitleggen.

Waarom ga je hikken van pittig eten?

Capsaïcine bindt zich aan een pijnreceptor genaamd TRPV1. Deze receptoren zitten verspreid over het hele lichaam en dat verklaart waarom het bijvoorbeeld pijn doet wanneer capsaïcine in contact komt met je huid of met je tong. Zelfs in je ogen zitten ze en dat verklaart waarom je het zo’n gruwelijke pijn doet wanneer je in je ogen wrijft nadat je een pepertje gesneden hebt. De receptor zit ook in de zenuwen die je middenrif controleren en daar zit het geheim van het hikken verstopt.

Het middenrif zorgt ervoor dat de longen lucht in kunnen ademen en wanneer caspaïcine in contact komt met de receptor in het middenrif kan dit voor contracties en spasmes zorgen. Dit wordt dan weer gevolgd door contracties van de stemspleet. De luchtstroom in de windpijp wordt hierdoor tijdelijk geblokkeerd. Als inkomende lucht vervolgens de stemspleet raakt dan hoor je het typische ‘hik-geluid’.

Hoewel dit dus onderzocht is door wetenschappers is het voor diezelfde wetenschappers nog wel speculeren wat het precieze mechanisme is achter de hik en waarom capsaïcine voor de spasmes in het middenrif zorgt. Maar goed, je weet nu wel dat die hik ontstaat doordat de caspaïcine voor spasmes en contracties in het middenrif zorgt.

Een hot sauce die bij uitstek geschikt is om de hik te veroorzaken is Da Bomb Beyond Insanity. Hier lees je hoe die saus zó ongelofelijk heet kan zijn, ondanks de ‘lage’ Scoville score.

Bron: Medical News Today

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify