Meet the Makers: Torchbearer Sauces

torchbearer sauces meet the makers interview

Steeds meer mensen leren de wondere wereld van hot sauce kennen, maar over de makers van die heerlijke hete sauzen is voor velen nog niet veel bekend. Wie zijn toch die helden achter de merken die ons verwennen met de lekkerste pittige sauzen? Tijd om daarachter te komen in onze interview-serie ‘Meet the Makers’.

Torchbearer Sauces

We hebben in onze hot sauce reviews al vaker gezegd dat Torchbearer Sauces bij de betere hot sauce makers op deze planeet hoort, maar als je ziet dat er maar liefst 5 verschillende Torchbearer sauzen in Hot Ones gebruikt zijn dan spreekt dat voor zich.  Het merk uit Mechanicsburg, Pennsylvania staat bekend om de toffe ‘cartoon-achtige’ labels, maar zeker ook om hun vaak romige en erg hete sauzen. Onze 10 vragen zijn beantwoord door eigenaar Vid, dus laten we er gewoon meteen induiken!

Waar & wat was je eerste hot sauce ervaring?

Tijdens een afscheidsfeestje direct na de middelbare school was iedereen gefrituurde kip aan het eten en een vriend besloot er een belachelijk hete extractsaus bij te pakken. Die vriend en ik overgoten onze kip ermee en de pittige voedsel-verslaving sloeg meteen aan. Gelukkig begreep ik hierdoor ook meteen dat smaak het echte geheim was, al werd de hitte natuurlijk ook verwelkomd.

Waardoor besloot je je eigen merk te starten?

Jaren later hadden ik en mijn vriend Ben (die later mijn zakenpartner zou worden) elk een oogst Habanero’s waarvan we geen idee hadden wat we ermee moesten doen. De beslissing om die pepers te bottelen met wat wortel, mandarijn en ui om ze te bewaren, eindigde in de eerste saus die voor het bedrijf werd gemaakt; Super Fancy Sultry #7. Familie en vrienden konden er geen genoeg van krijgen en we waren ervan overtuigd dat het misschien tijd werd om ons brouwsel te verkopen.

Hoe kwam je op de naam van je merk?

Ik had een fotografie- en video productiebedrijf genaamd “TorchBearer” en dat was té perfect om niet te gebruiken. Ik switchte van visuele media naar saus en TorchBearer Sauces was geboren.

Wat is je favoriete ingrediënt om mee te werken (behalve pepers natuurlijk)?

Dat is zeker knoflook. Rond het begin creëerde we een volledig milde knoflook aioli, genaamd Oh My Garlic. Dat werd een hit en dat is het nog steeds. Ondanks alles wat we hebben gemaakt daarna is dit altijd een top 3 meest populaire saus. We gebruiken het zelfs als basis voor onze best verkochte hot sauce ooit: de Torchbearer Garlic Reaper. Knoflook heeft dus altijd een hoofdrol gespeeld bij ons.

Hoe ziet je werkruimte eruit?

Toen we in 2005 startten deden we zo’n beetje alles met de hand. De flessen afvullen, de doppen erop draaien, de krimpcapsules erop zetten, die capsules met een hitte-geweer (iets als een föhn) laten krimpen, de labels erop plakken, de doosjes vullen en uiteindelijk dichtplakken. Inmiddels zijn we gegroeid tot wat je nu ziet op de foto’s. Elk beetje hulp, advies, overheidssteun en winst uit shows & web sales hebben we ingezet om deze geweldige keuken / opslag te realiseren. Het is echt ongelofelijk als we er aan terug denken.

Wat is het ultieme hoogtepunt tot nu toe?

We hebben al zoveel ongelofelijke dingen meegemaakt door de jaren heen, maar één ding dat er nog steeds tussenuit springt is de Hot Ones aflevering met Shaq (Shaquille O’Neil) waarin hij onze fles Garlic Reaper omhoog hield en zei er bang van te zijn. Die beelden die we daarvan hebben en de reacties van fans en vrienden waren geweldig. Plus, het SHAQ! Hoe cool is dat?!

Wat is je favoriete hot sauce van een ander merk?

Dit is een moeilijke, want we zijn helemaal gek van het nieuwe sauzen proberen en er zijn zóveel goede hot sauces op de markt. Als ik moet kiezen zou ik zeggen Haunted Harvest van Fraktured op één en Black Eyed Susan’s Timebomb kort erachter. Hier kom ik telkens bij terug.

Heb je een favoriete culturele hot sauce referentie (in muziek of tv/film)?

De ‘atomic pepper’ scene uit Dumb and Dumber is zeker memorabel…

Wat is je favoriete muziek om te draaien tijdens het maken/eten van hot sauce?

Het is moeilijk om echt favorieten aan te wijzen, want we hebben altijd de speakers op maximaal volume staan tijdens de productie dagen. Van New Kids on the Block tot Nekrogoblikon en alles daar tussenin komt voorbij. We hebben ooit een dag gehad waarop we niks anders dan Cher luisterde en een andere dag waarbij we ons een weg baanden door de hele discografie van Nickleback. Als je je geld verdient door spul te maken wat mensen pijn doet is het wel zo eerlijk om jezelf af en toe ook te martelen.

Welke voedsel + (je eigen) hot sauce combinatie moeten onze volgers echt eens proberen?

Er staan vele recepten op onze website, dus er is genoeg te vinden wat je met onze sauzen kunt maken. Als ik er eentje moet kiezen dan zou ik onze ‘Garlic Sauce Creamy and Zippy Spinach Dip’ kiezen. Een gemakkelijke, snelle en heerlijke spinazie-dip die het geweldig doet op feestjes en zeer verslavend is. Lekker romig, zoals je bij een dip wilt, en net genoeg hitte om je te verrassen zonder dat het mensen afschrikt.

We willen Vid nogmaals bedanken voor het beantwoorden van onze vragen en natuurlijk voor het maken van geweldige hete sauzen! Hier vind je alle Torchbearer hete sauzen. Meer verhalen achter de sausmakers lezen? Bekijk hier al onze ‘Meet the Makers’ interviews!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify