Hoe lang is hete saus ongeveer houdbaar?

Twijfel je bij de aanschaf van hete saus wel eens over de houdbaarheid? Wanneer je niet zeker weet of je het flesje elke week gaat gebruiken is dat logisch, maar toch hoef je je daar niet bepaald druk om te maken. Hete sauzen zijn van zichzelf lang houdbaar en hieronder leggen we je uit hoe dat zit.

Geen houdbaarheidsdatum?

In bijna alle hete sauzen zijn azijn en hete pepers (verrassing!) de hoofdbestandsdelen. Vanwege de hoge zuurgraad van azijn en de capsaïcine in pepers worden beide voedingsmiddelen vaak gebruikt als natuurlijk conserveermiddel. Je begrijpt dat hete saus hierdoor automatisch lang houdbaar is. De varianten met de heetste pepers hebben in de praktijk geen verloopdatum. Toch plakken producenten er vaak een ‘best before’ sticker op welke vooral moet garanderen dat de smaak tot die datum nog hetzelfde is als vlak na de productie. Eigenlijk een beetje zoals ze dat bij bier ook doen.

Toegevoegde smaken

Wanneer je hete saus toevoegingen heeft in de vorm van fruit (mango, papaya, etc.) of groente dan is hij over het algemeen minder lang houdbaar. Houd in dit geval altijd de houdbaarheidsdatum op de fles aan. Overigens betekent ‘minder lang’ nog steeds minimaal een jaartje of twee. Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.

Amerikaanse datum

Op de fles wordt dus altijd aangegeven hoe lang de saus houdbaar is, maar let wel op dat je je niet vergist in de datum die erop staat. Veel hete sauzen die we verkopen worden geïmporteerd uit de Verenigde Staten en daar ziet de datum er iets anders uit. Daar komt namelijk de maand als eerste, dan de dag en dan het jaartal.

Tips

Het grootste ‘gevaar’ schuilt zich in de mond van de fles. Daar kunnen resten saus blijven zitten die mogelijk in contact zijn gekomen met je eten en krijgen bacteriën de kans zich te gaan ophopen. De beste tip is om de mond van de fles schoon te houden. Zo kan je echt heel lang genieten van je saus.

Op zoek naar een lekkere hete saus? Hier vind je er een heleboel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify