Waarom je hot sauce (bijna) altijd moet schudden voor gebruik

hot sauce schudden voor gebruik

In onze jaren sinds we Heatsupply gestart zijn hebben we van dichtbij mogen zien dat hot sauce steeds populairder is geworden in Europa en dat de mensen ook steeds beter weten hoe ze ermee om moeten gaan. Toch zien we af en toe nog iets waar verbetering mogelijk is. Regelmatig zien we iemand namelijk een fles hot sauce uit de koelkast pakken en zonder eerst te schudden de saus over het eten te strooien. Zonde, want voor de volledige ‘hot sauce experience’ is van te voren schudden (bijna altijd) essentieel.

Waarom je hot sauce moet schudden voor gebruik

De basis van bijna iedere hot sauce is een combinatie van twee ingrediënten: azijn en pepers. Zo goed als altijd worden daar nog verschillende ingrediënten aan toegevoegd die net als de pepers ‘zwaarder’ zijn dan de azijn. Hierdoor scheiden de ingrediënten zich in de fles en zakken de zwaardere ingrediënten naar beneden, zeker als de fles al wat ouder is en waar de ingrediënten dus langer de tijd hebben gehad om te scheiden. Het gevolg is dat de bovenste laag van de hot sauce voornamelijk azijn is.

Zo’n laag azijn is waarschijnlijk niet echt de smaak die je over je eten wil gooien. Door te schudden zorg je ervoor dat alle ingrediënten zich mengen en dat de hete saus de smaak krijgt zoals de producent het bedoeld heeft. Er zijn ook sauzen die bijna geen scheiding van ingrediënten in de fles vertonen (vaak op basis van water en azijn én lang gekookt), maar dan nog adviseren we iedereen om de fles van te voren te schudden. Dit wordt dan ook bijna altijd aangegeven door de producent op de fles zelf.

Is de saus bedorven?

Wanneer een hot sauce extreme scheiding van ingrediënten vertoont kan het lijken alsof de saus bedorven is, maar dit is niet het geval (als de THT datum nog niet bereikt is in ieder geval). Een voorbeeld waarbij dat het geval kan lijken is de Torchbearer Garlic Reaper hot sauce. Deze saus is gemaakt op basis van azijn en olie, waarbij de olie zwaarder is dan de rest en naar beneden zakt. Dat zie je hieronder goed. Hierdoor kan ‘ie bedorven lijken, maar dat is dus niet het geval. 

Gooi ‘m dus niet weg, maar schudt de fles goed voordat je saus wilt gebruiken. Maak er dus een gewoonte van en ervaar elke keer de perfecte smaakexplosie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify