Pizza Quattro Hot Sauces, inclusief zelf pizzadeeg maken!

Hot Sauce en Pizza, een betere combi bestaat er haast niet toch? Er zijn zoveel pizza’s en ze zijn zo veelzijdig dat je er qua hot sauce ook alle kanten mee uit kunt. Dit bracht ons op het idee om een pizza te maken waar je niet 1 hot sauce overheen gooit, maar om een variant waarbij je er maar liefst 4 gebruikt. Waarom 4? Nou omdat we toch enigszins bij de klassiekers willen blijven en daarom de Pizza Quattro Stagioni gebruiken als basis.

De Quattro Stagioni Pizza is, zoals je weet, ingedeeld in vier kwarten met op elk kwart andere groente-toppings. Wij nemen je in onderstaande video mee door het proces van pizzadeeg maken, tomatensaus maken en vervolgens de juiste hot sauces kiezen bij de 4 verschillende kwarten van een typische Quattro Stagioni. Wil je het recept liever lezen, dat kan onder de video.

Voor het Pizzadeeg heb je volgende ingrediënten nodig:

 • Pizzameel, type ’00’ (Caputo bijv.), 500 gram
 • Water, 300 ml (een mix van 100 ml kokend water en 200 ml koud kraanwater)
 • Zeezout (fijn) , 10 gram
 • Gist (gedroogd), 3  gram

Voor de Tomatensaus:

 • San Marzano Tomaten in blik, 400 gram
 • Knoflook, 1 teen

Toppings (hoeveelheden zoveel mogelijk naar eigen inschatting:

 • Mozzarella,  geraspte variant, 1 zakje
 • Salami (25 gram)
 • Gegrilde Ham (in plakken), 25 gram
 • Champignons, in plakjes gesneden
 • Artisjok. in kleine partjes
 • Rode Ui, gesnipperd
 • Zwarte Olijven
 • Olijfolie, 1 eetlepel

Instructies:

 1. We beginnen met deeg maken. We gebruiken een keukenmachine (met deeghaak) om het deeg te mixen, maar het kan ook met de hand. Voeg 500 gram Pizzameel toe aan een mixkom. Vervolgens 10 gram fijn zeezout en laat de mixer dit met de deeghaak op lage snelheid mixen.
 2. Mix 200 ml koud kraanwater en 100 ml kokend water samen. Voeg hier 3 gram gedroogde gist aan toe en roer totdat deze is opgelost. Eenmaal opgelost, voeg je dit langzaam toen aan de draaiende mix van pizzameel en zout. Laat de machine dit in 5 tot 10 minuten kneden tot één geheel.
 3. Bestrooi de werktafel waar je dadelijk het deeg neer legt licht met wat meel. Dit voorkomt dat je deeg aan het blad blijft plakken zo meteen.
 4. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed tot een bal. Dit doe je door de buitenkant van het pizzadeeg steeds naar binnen te vouwen. Zie ook de instructie in de video voor visuele ondersteuning.
 5. Wanneer je een mooie gladde bal hebt, leg je het deeg in een ingevette schaal die groot genoeg is. Je deeg gaat namelijk in massa verdubbelen door het te laten rijzen. Dek de kom af met een vochtige doek of met vershoudfolie. Laat het deeg nu lang rijzen: 8 uur op kamertemperatuur of 24 in de koelkast.
 6. Wanneer het deeg mooi gerezen is haal je deze uit de kom en leg je het op de werktafel. Maak er een grote bol van door de buitenkant naar binnen te vouwen/kneden. Wanneer je een mooie gladde bal hebt, maak je er 4 gelijke stukken van. Hiervan maak je op dezelfde vouwmethode 4 balletjes. Laat deze 2 uur lang rusten, op een bakplaat bedekt met vershoudfolie.
 7. Maak intussen de tomatensaus. Dit doe je door simpelweg 400 gram San Marzano tomaten (uit blik) en 1 teentje knoflook samen te blenderen. Het is niet nodig deze saus te koken. De tomatensaus is klaar.
 8. Nadat de deegballetjes 2 uur gerust hebben kun je ze gaan stretchen. Druk met je vingertoppen de deegbal plat en vorm een korst. Vervolgens gebruik je de zogenaamde ‘stuurwiel’ techniek om het deeg eenvoudig te stretchen (zie video). Probeer een zo rond mogelijke bodem te creëren.
 9. Bedek de bodem met een dun laagje van de tomatensaus en bestrooi daarna met een goede laag geraspte mozzarella. Vervolgens verdeel je de denkbeeldig in 4 kwarten en verdeel je er de rest van de toppings over. Eén kwart met salami en champignon, één kwart met met artisjok, één kwart met zwarte olijven en één kwart met rode ui en gegrilde ham.
 10. Nu mag de pizza in de oven. Gebruik je een “normale” oven, zet hem dan zo heet mogelijk (het liefst richting 250 °C) en bak de pizza crispy in ong. 8 – 10 minuten. In een pizza-oven (zoals in onze video) hoeft een pizza slechts 2 minuutje op 400 °C.
 11. Neem de pizza uit de oven. Nu heb je als het ware een klassieke Quattro Stagioni pizza, maar wij gaan er natuurlijk ook hot sauce twist aan geven. Elk kwart krijgt zijn eigen bijpassende hot sauce.
  1. Kwart 1 (met Artisjok) krijgt een groene jalapeño saus waar ook lekker veel ui en knoflook in zit. We nemen de Heartbeat Jalapeño hot sauce, maar in dit lijstje vind je nog meer jalapeño sauzen.
  2. Kwart 2 krijgt een wat romige knoflook hot sauce, maar wel eentje die flink pittig is door de toevoeging van Carolina Reapers: Torchbearer Garlic Reaper. Dit kwart kan wel een flinke kick gebruiken in combinatie met de wat vettere salami en champignons.
  3. Kwart 3 bevat de klassieke zwarte olijven en daarom kiezen we ook een uitgesproken hot sauce: Seed Ranch Umami Reserve. Een umami bommetje met gedroogde olijven en paddestoeltjes, zeewier en chocolate habanero pepers. Erg uniek en zeer goed passend bij dit kwartje.
  4. Het laatste kwart verdient een hot sauce met een smokey ondertoon. Dat past namelijk perfect bij de gegrilde ham en rode ui. De Raijmakers Heetmakers Tranquilizer is gemaakt met habanero pepers, zoete aardappel en een hint van gerookte paprika. Dat maakt hem perfect voor dit kwart. Op de webshop heb nog een behoorlijk aantal andere smokey hot sauces.
 12. Nu is je Pizza Quattro Salse Piccanti, oftewel Pizza 4 hot sauces, klaar! Buon appetito!

Wil je elke zondag een nieuw uniek recept met hot sauce? Abonneer je dan op ons Youtube-kanaal. We zouden het super waarderen. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify