Hot sauce history: de duizenden jaren oude geschiedenis van hete saus

hot sauce geschiedenis hot sauce history

Hot sauce wordt heter en heter. En dan bedoel ik niet qua daadwerkelijke hitte, maar qua populariteit. Ook hier in Europa en Nederland. Ondanks dat staat het nog best wel in de kinderschoenen en zijn de meeste mensen dus nog niet super bekend met hot sauce. Daarom zouden we de mensen graag wat onderwijzen op dit gebied. Met name over de geschiedenis van hot sauce, want dat gaat duizenden jaren terug. Om helemaal terug naar de geboorte van hot sauce te gaan, moeten we namelijk maar liefst 9.000 jaar terug in de tijd!

De Azteken (7000 v.C.)

Azteken waren rond het jaar 7.000 v.C. niet alleen bezig met de totale dominatie van Mesoamerika, het bouwen van piramides of het uitvinden van de kalender. Nog veel belangrijker: de eerste stapjes in de wondere wereld van hot sauce werden gezet. Een klein stapje, maar het bleek een gigantische stap te zijn voor de culinaire wereld. Chilipepers en water werden voor het eerst gecombineerd met wat kruiden om wat extra smaak en kick toe te voegen aan hun eten. Deze substantie werd overigens ook voor medicinale doeleinden, betaling van belastingen en zelfs oorlogsvoering (denk pepperspray-achtige wapens) gebruikt. Twee millennia later hadden ze de pepers gedomesticeerd.

Pepers veroveren de wereld (1500 n.C.)

De volgende grote stap duurde nogal eventjes, want zo’n 8.500 jaar later haalde ene Christoffel Columbus de peper naar Spanje. In plaats van dat hij volgens plan India zou bereiken, belandde hij in Centraal Amerika en daar stuitte hij op de chilipeper, in plaats van de zwarte peper waar hij naar op zoek was. Omdat de chilipeper net als zwarte peper voor een brandend gevoel in de mond zorgde, noemde hij de chili’s pepers. Daarom worden ze in de volksmond nog steeds pepers genoemd. Een verhaal van toeval dus, maar de peper had zijn weg gevonden naar Europa en vanuit daar zou het de hele wereld over gaan. Portugezen brachten de chili rond het jaar 1542 naar Azië en via de zijderoute gaat de vurige vrucht vervolgens de hele wereld over. Tot die tijd gebruikte ze in Azië ingrediënten als gember of zwarte peper om ‘spice’ toe te voegen aan gerechten.

De eerste échte hot sauce

Het is natuurlijk belangrijk om het verhaal achter de hoofdpersoon in hot sauces te weten (de peper bedoelen we uiteraard), maar het duurde eventjes totdat de eerste commerciële hete saus geproduceerd werd. Het was het jaar 1807 waarop dat gebeurde. Toen werd de eerste advertentie van een hot sauce geplaatst in een krant in Massachusetts. Dat was overigens geen Tabasco, maar ‘Cayenne sauce’. Die werd dus gemaakt met de Cayenne peper. 

Halverwege de 19e eeuw woedde de Mexicaanse-Amerikaanse oorlog en Amerikaanse soldaten die terugkwamen hadden een nieuwe liefde gevonden in Mexico: pepers. Natuurlijk dankzij de invloeden van de Mexicaanse keuken en de kans is groot dat hier ook de eerste zaadjes van de Tabasco peper werden meegenomen vanuit Mexico naar de VS. Tabasco pepers danken hun naam overigens aan de plaats waar ze vandaan komen. In 1870 was het dan eindelijk zover en is de hot sauce die nu nog steeds de meeste bekendheid heeft geboren. Edmund McIlhenny verkrijgt een patent voor ‘Tabasco Brand hot pepper sauce’, wat later trademarked werd in 1906.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Heatsupply – Hot Sauce Webshop (@heatsupply.nl)

En dan zijn we al een heel eind op weg! Vanaf dat moment werd hot sauce namelijk commercieel verkocht en kwamen er steeds meer spelers op de markt. Die markt groeide flink, vooral in de VS, en is recentelijk dus pas overgeslagen naar Europa. We zijn dus pas op het begin van wat een waarschijnlijk lang en pittig avontuur gaat worden!

Dit stukje hot sauce history en nog veel meer is ook terug te vinden in ons boek “HOT SAUCE – De hete sauzenbijbel met 40 pittige recepten”, waarin we de geschiedenis en cultuur achter hot sauce bespreken én onze favoriete hot sauce gerechten delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify