Waar komen de namen van de bekendste pepers vandaan?

Net als dat de makers van hot sauces soms de gekste namen voor hun sauzen bedenken, hebben de pepers zelf vaak ook een bijzondere naam. Soms zijn ze zelfs simpelweg angstaanjagend. Denk daarbij vooral aan de Ghost Pepper, Trinidad Scorpion of Carolina Reaper. Waar komen die namen toch vandaan? We hebben de betekenis achter de pepernamen en/of de reden van de namen van pepers opgezocht en we zetten hieronder de meest bekende op een rijtje.

Jalapeño

Jalapeño is Spaans voor ‘uit Xalapa’, wat ook wel als ‘Jalapa’ gespeld wordt. Xalapa is de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Veracruz en daar werd de peper voor het eerst geteeld. Vandaar de naam dus.

Chipotle

Chipotle is eigenlijk een letterlijke vertaling van wat het is. Het woord ‘Chipotle’ betekent namelijk ‘gerookte peper’ en het is afkomstig uit het Nahuatl. De Chipotle is een gerookte Jalapeño peper.

Habanero

De Habanero is vernoemd naar de Cubaanse stad La Habana (Havana). In die stad werd heel veel gehandeld in die pepers en daarom hebben ze ‘m naar die stad vernoemd.

Ghost Pepper

De Ghost Pepper heet van origine ‘Bhüt Jolokia’ en dat betekent letterlijk ‘Bhutanese peper’ in Assamees. Het eerste deel van de naam, wat dus Bhutanese betekent, werd in de war gehaald met het bijna identieke Assamese woord ‘Bhut’, wat ‘Ghost’ betekent in het Engels. Ghost Pepper is dus eigenlijk gewoon een verkeerde vertaling van de originele naam. Toch is ‘ie blijven plakken en we moeten zeggen dat het een passende naam is voor deze extreem hete peper.

Trinidad Scorpion

Ook hier speelt afkomst weer een grote rol bij de naam, want de Trinidad Scorpion komt oorspronkelijk uit Trinidad & Tobago. Uit het district ‘Moruga’ om precies te zijn. Daarom wordt deze peper ook wel eens de Moruga Scorpion genoemd. En waar komt het ‘Scorpion’ deel dan vandaan? Het staartje van de peper lijkt op die van een schorpioen.

Carolina Reaper

Eigenlijk is de logica achter de ‘Carolina Reaper’ naam precies hetzelfde als bij de Trinidad Scorpion. Het eerste deel is een verwijzing naar de staat South Carolina, waar Ed Currie de peper ontwikkeld heeft. Het ‘Reaper’ deel is een verwijzing naar de vorm van de staart van de peper die volgens Ed Currie nogal op de zeis lijkt die gedragen wordt door de Grim Reaper.

Madame Jeanette

Hoewel de herkomst van de naam niet helemaal duidelijk is, zou de uit Suriname afkomstige Madame Jeanette mogelijk vernoemd zijn naar een lokale prostituee die als nogal vurig bekend stond. Hierdoor ga je misschien toch net iets anders naar dat pepertje kijken.

Poblano

De Poblano komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse staat Puebla, waar de peper dus ook naar vernoemd is.

Serrano

De Serrano komt ook voor in Pueblo, maar ook in Hidalgo (beiden Mexico). Deze gebieden zijn bergachtig en daar komt de naam dan ook vandaan. Bergen worden in het spaans namelijk Sierras genoemd en daar is deze peper naar vernoemd.

Chile de Arbol

Chile de Árbol betekent vanuit het Spaans vertaald letterlijk ‘boom peper’ en het heeft die naam gekregen omdat de peper een hout-achtige stam heeft.

Birds Eye Chili

Er schuilen een paar redenen achter deze naam, maar ze verwijzen allemaal naar vogels. Ten eerste omdat de Birds Eye Chili een kleine, vrij ronde peper is en daardoor dus op de ogen van vogels lijken. Ten tweede is er een verwijzing naar de vogels omdat zij de zaden verspreiden. ‘Gaan die vogels dan niet helemaal kapot van de hitte?’ Nee, want ze kauwen niet op de zaden en slikken ze heel door. Ze voelen dus niets van de hitte en poepen later de zaden onaangetast weer uit. Perfect voor de pepers.

7 Pot

De naam van de 7 Pot peper is zó voor de hand liggend dat je denkt: ze hadden misschien wel iets meer moeite mogen doen om een betere naam te verzinnen. Deze peper heeft zijn naam namelijk gekregen omdat ‘ie ervoor zorgde dat ‘ie 7 stoofpotten op de juiste hitte kon brengen. En de naam ‘7 Pot Primo’ dan? Primo is de bijnaam van Troy Primeaux en hij kruiste de Naga Morich en 7 Pot om de ‘7 Pot Primo’ te creëren.

Uiteraard zijn dit nog lang niet alle namen van pepers, want dan zouden we volgend jaar nog steeds bezig zijn. Mocht je nou toch benieuwd zijn naar de namen van alle andere pepers, dan hebben we hier een overzicht van zo’n beetje alle pepers ter wereld rangschikt op Scoville Heat Units.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify