Wat is Hot Honey en hoe gebruik je het?

Foto van een fles pittige honing

Hot Honey, het is een trend die voornamelijk in de Verenigde Staten al jarenlang een ding is, maar hier in Europa beginnen we er pas net bekend mee te raken. Ben jij er überhaupt al bekend mee? Ja, dat het pittige honing is zal je niet verrassen, maar weet je waar het vandaan komt en hoe je het optimaal kunt gebruiken? Daar gaan we nu even achter komen.

Afkomstig uit de Verenigde Staten?

Wij dachten altijd dat de ‘hot honey’ trend afkomstig uit de Verenigde Staten, daar waar het hot honey-merk van Mike Kurtz opeens het land veroverde. Toch is het niet de VS waar de pittige honing oorspronkelijk vandaan komt. Mike Kurtz kwam namelijk niet zelf met het idee van pittige honing. Tijdens een reis door Brazilië kwam hij overal potten honing tegen met daarin hele chilipepers. Het beviel blijkbaar, want hij besloot het thuis na te maken en zo werd ‘Mike’s Hot Honey’ geboren. Via pizzeria Paulie Gee’s in New York veroverde het vervolgens de VS. Inmiddels wordt er ook heerlijke pittige honing in Nederland gemaakt die je bij ons kunt bestellen. Twee stuks zelfs: Sweet Heat Hot Honey en H.O.T. Honey

Perfecte combinatie van zoet & pittig

Maar wat maakt Hot Honey dan zo verslavend? Nou, het is vooral de combinatie van zoet en pittig die gewoon klopt. Niet alleen qua smaak, maar ook qua hitte en de licht blussende werking van de zoetigheid in honing. Sowieso is Hot Honey niet kapot heet én is het behoorlijk veelzijdig. Het lijkt op het eerste oog misschien een product waarvan je niet zo goed weet wat je ermee moet, maar de opties zijn juist zeer uitgebreid. We noemen hieronder even onze favoriete toepassingen.

Pizza

Aangezien de trend in Amerika bij een pizza-zaak begon, kun je je voorstellen dat pizza en hot honey een goede combinatie is. Natuurlijk is het wel afhankelijk van hoe je de pizza belegd hebt, maar bij de classics past het al perfect. Denk dan vooral aan salami, pepperoni of quattro formaggi.

Fried Chicken

Vergeleken met The States is gefrituurde kip misschien iets minder een ding hier in Europa, maar het is bijna overal verkrijgbaar en absoluut niet moeilijk om te maken. Het kost misschien iets meer tijd als je het zelf wilt maken, maar het resultaat is vaak een stuk beter. Vooral in combinatie met pittige honing en een (versgebakken) wafel. Een klassieke Amerikaanse combinatie om een reden.

Pannenkoeken

Of je pannenkoeken nou het liefst zonder toevoeging of mét eet, op z’n Amerikaans of oer-Hollands, hot honey is gegarandeerd een goede toevoeging als je van een lichte kick houdt. Lekker hartig & zoet. Zomaar een pannenkoekentip: appel, bacon en hot honey.

Desserts

Een pittig toetje blijft toch wel een beetje een ding. Zoals we al eerder zeiden past zoet & pittig verrassend goed bij elkaar, maar koud en pittig is dan weer een beetje raar. Toch is het iets wat we aan willen moedigen, want er liggen wel degelijk hele mooie combinaties in het verschiet. Zeker met een product als hot honey wat al zoet is van zichzelf en gewoon vrij mild is qua pit. Natuurlijk past het niet bij elk dessert, maar denk aan iets met vanille-ijs en crumble of een combinatie van pannenkoeken/wafels en ijs.

Alles met geitenkaas

Honing en geitenkaas is een match made in heaven, dus je zou al kunnen denken dat pittige honing er ook wel bij past. Nou, dat klopt helemaal. Geitenkaas heeft een zachte, zoete en nootachtige smaak, waardoor de zoetheid en lichte kick van hot honey er heel goed bij past. Dus: pizza met geitenkaas, salades met geitenkaas, burgers met geitenkaas, taco’s met geitenkaas; alles met geitenkaas… Hot honey overheen gooien en het wordt nóg lekkerder.

Spare ribs

Je kunt hot honey zelfs met verschillende soorten vlees van de barbecue gebruiken en daarbij zijn spare ribs onze favoriet. Spuit er wat honing op als de ribs al klaar zijn of smeer de ribs ermee in als ze nog op de barbecue liggen. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen!

Nu weet je dus eindelijk wat je met pittige honing kunt doen en dus rest er nog maar één ding om te doen: proberen! We hebben twee verschillende hot honeys op de webshop staan en ze zijn beide van Nederlandse makelij: Sweet Heat Hot Honey uit Amsterdam en H.O.T Honey uit het Zuiden des lands. Met beiden zit je sowieso goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify