Dit is waarom vogels zo goed tegen hete pepers kunnen

Wij zoogdieren kunnen best wel wat moeite hebben met een pepertje hier en daar, maar vogels daarentegen geven geen kick na het eten van een ghost peppertje. Apart hè. Ja, dat vonden wij dus ook en dus vroegen wij ons af hoe dat in hemelsnaam mogelijk is. Na wat onderzoek kwamen we erachter.

Hap, slik, weg.

Wij mensen hebben een goede gewoonte om op eten te kauwen zodra we het in onze mond stoppen. Hier begint ons verteringsproces. Ook op pepers kauwen we dus. Tijdens dit geknauw komt de capsaïcine vrij die in de pepers zitten. Deze komen in aanraking met receptoren op jouw tong die pijnsignalen naar je hersenen sturen. Hierdoor ga je de hitte/pijn voelen die wij bij pepers ervaren. Bij vogels ontbreken deze receptoren op de tong. Nog een belangrijk verschil met zoogdieren is dat vogels de besjes en pepertjes niet kapot bijten, maar direct doorslikken. Zo komt de capsaïcine sowieso niet in de mond vrij.

Uit onderzoek is overigens gebleken dat peperzaadjes baat hebben bij hun reis door het darmsysteem van een vogel. Hierdoor worden ze minder aantrekkelijk voor peper-etende mieren en dus maken ze meer kans om uit te groeien tot een plant. Zo is natuuuuuuur! Mooi hè?! Wij zouden niet willen ruilen met een vogel hoor. Doe ons maar de heat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify