3 redenen waarom sommige mensen beter tegen pittig kunnen dan anderen

Sommige mensen kan het nooit heet genoeg terwijl anderen paprikachips al te pittig vinden. De verschillen kunnen groot zijn, maar waardoor komt dat eigenlijk? Ondanks dat daar geen eenduidig antwoord op te geven valt hebben onderzoekers wel een aantal verklaringen.

Genetisch bepaald

De eerste verklaring zoekt men in de genen. Volgens wetenschappers zijn de receptoren op de tong, die pittigheid ervaren, niet bij iedereen even sterk aanwezig. Logischerwijs voelt een Jalapeño of bepaalde hot sauce voor de één hierdoor heter dan de ander.

Gewenning

De meest gehoorde en onderzochte verklaring gaat in op de gewenning van de desbetreffende receptoren. Dit wordt ook wel het zogenaamde ‘desensitization effect’ genoemd. Het komt erop neer dat je naar verloop van tijd meer pittig eten nodig hebt om hetzelfde gevoel van spicyness te ervaren. De receptoren lijken dus te wennen aan capsaïcine, het stofje dat pepers zo heet maakt.

Goedaardig masochisme

Sommige mensen kunnen niet zozeer beter tegen pittig eten, maar ze houden gewoon van de burn. Het op zoek gaan naar ongevaarlijke pijn wordt ook wel goedaardig masochisme genoemd. Pijn is dus echt fijn?

In onderstaande video worden de verklaringen nogmaals toegelicht.

Welk verklaring past het beste bij jou? Hoe dan ook, mocht je eens echt spicy dingen willen eten dan is dit Scoville Millionaire Pakket wel iets voor jou. Hierin zitten 3 sausjes met in totaal meer dan 2 miljoen scoville. Mocht je het liever niet zo extreem hebben dan kun je natuurlijk gewoon in ons volledige hot sauce assortiment rondneuzen.

2 reacties op “3 redenen waarom sommige mensen beter tegen pittig kunnen dan anderen”

  1. John schreef:

    Ik vind spicy eten niet echt te pruimen, maar mijn broer proeft er niks van.
    Je proeft ook niet echt smaak meer.
    Het is net als televisie kijken terwijl er tien studiolampen achter staan die je verblinden.

    • Het hangt natuurlijk af van hoe pittig je eet en welke smaken je gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld heel erg veel verschillende hot sauces, van mild tot extreem heet en van fruitig tot rokerig. Als je de juiste mate van hitte weet te vinden dan proef je de rest van het eten zeker nog wel en als je er de juiste hot sauce qua smaak bij weet te vinden dan wordt het eten zelfs nog veel lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify