Zo maak je pittige Birria Taco’s met gedroogde Mexicaanse pepers

birria taco recept

Zie jij op sociale media en Youtube ook steeds vaker recepten voorbij komen van de populaire Birria Taco? Dit is een traditioneel Mexicaans gerecht, afkomstig uit de staat Jalisco. Birria betekent zoveel als “Voortreffelijk hartig gerecht, vol cultuur en traditie” en dat verklapt al een beetje hoe deze fantastische taco’s smaken. Traditioneel worden ze met geitenvlees gemaakt, maar tegenwoordig ook met rund, kalfvlees, lam of varkensvlees. In ons Birria Taco Recept kiezen we voor rund, dus officieel heet ons recept Birria Tacos de Res.

In onderstaande video gaan we je stapsgewijs uitleggen hoe jij eenvoudig die heerlijke Birria Taco’s maakt. De belangrijkste ingrediënten zijn de bief, maar vooral ook goede kwaliteit maïstortilla’s en de juiste pepers. Om het je gemakkelijk te maken kun je hier een pakket met de pepers voor Birria Taco’s kopen. Daar zitten ook de juiste taco’s bij.

Wil je het recept liever lezen, scroll dan voorbij de video.

Ingredienten Birria Taco Recept

Dit zijn de benodigdheden voor 10 taco’s:

  • Rundvlees (1 KG), klapstuk of grote sudderlappen
  • Birria pepers (3 soorten in 1 pak)
  • Maïs- of bloem tortilla’s (10 stuks)
  • Zoete Ui (2 stuks)
  • Tomatenpuree (50 gram)
  • Knoflook (8 tenen)
  • Runderbouillon (2,5 L)
  • Korianderzaad, gemalen (1 eetlepel)
  • Oregano, gemalen (2 eetlepels)
  • Kaneel (1 stokje)
  • Laurier (6 bladeren)
  • Kaas, geraspt (naar keuze)
  • Zonnebloemolie
  • Zout
  • Zwarte Peper

Instructies

  1. We beginnen met het rundvlees. Vraag bij je lokale slager om rundvlees dat je lang kunt garen. Vaak is dat klapstuk of riblappen. Vraag om flinke stukken, in totaal 1 kilogram. Snijdt deze in grove stukken en bestrooi royaal met zeezout. Schenk een ruime hoeveelheid zonnebloemolie toe aan een grote pan, zodat de bodem bedekt is met een dun laag olie. Zet op hoog vuur en voeg vervolgens het gezouten rundvlees toe. Het rundvlees moet aan beide zijden worden aangebakken, totdat het een mooie bruin kleur heeft gekregen. Haal het vervolgens uit de pan.
  2. In de overgebleven zonnebloem olie zit erg veel smaak van het rundvlees en hierin fruit je de gesnipperde uien. Vervolgens doe je er de tomatenpuree bij en de knoflook. Nogmaals even kort fruiten en gooi er vervolgens de opgewarmde runderbouillon bij. Breng op relatief laag vuur aan de kook.
  3. Nu gaan we de gedroogde pepers preparen. Snijdt deze open met een mes en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Dat doe je bij Guajillo, Ancho én Chile de Arbol pepers. Vervolgens gooi je deze pepers in de pan, waar alle ingrediënten in liggen te sudderen. Doe hier ook het aangebakken rundvlees bij.
  4. Voordat we het geheel 1 uur laten sudderen doen we er nog wat kruiden bij: 1 eetlepel gemalen koriander, 2 eetlepels gemalen oregano, 1 kaneelstokje en 6 laurierbladeren. Als laatste maal er je er nog wat zwarte peper in en laat je de boel voor 1 uur lang sudderen.
  5. Nadat alle ingrediënten een uur op laag vuur hebben gesudderd haal je alle pepers eruit. Stop deze in een blender en doe hier ca. 2 kopjes van het kookvocht bij. Blendt alles tot één geheel en gooit terug in de pan. Roer goed door en laat alles vervolgens nogmaals 1,5 uur sudderen.
  6. Na 1,5 uur haal je het vlees uit de pan en stop je het in een kom. Trek het rundvlees uit elkaar, door twee vorken te gebruiken.
  7. Breng een grillplaat of gietijzeren op relatief hoge temperatuur en neem de tortilla’s uit de verpakking. Dip deze in de overgebleven “soep” van ingrediënten die nog in de pan zit. Dit wordt ook wel consommé genoemd. Leg de tortilla op de bakplaat en bestrooi met geraspte kaas. Op één helft van de taco leg je het rundvlees en druppel daar wat extra consommé overheen. Sla de taco dicht en grill aan beide zijden totdat deze crispy is.
  8. Pak een kommetje en schep hier wat consommé in. Voeg nog wat verse koriander, en eventueel ui, toe. Gebruik dit kommetje om je birria taco in te dippen.
  9. Klaar is Carlos. Geniet ervan!

Scoor je Birria Pack met gedroogde pepers hier.

9 reacties op “Zo maak je pittige Birria Taco’s met gedroogde Mexicaanse pepers”

  1. Misty schreef:

    Enorm veel werk voor een veel te vette hap. Jammer.

  2. Omari schreef:

    Heeeeerlijk recept! Gisteren alles in huis gehaald en vanavond smullen 🙂 bedankt

  3. Jamie schreef:

    Dit is echt een openbaring. Wat een smaak zeg. De consome kan je ook nog voor veel andere dingen gebruiken, zo veel smaak.

  4. Dennis de Kamper schreef:

    Wij maken het nu voor de zoveelste keer. Ik denk dat we het nu wel eens per maand eten. Fantastisch recept. Een keer niet op de calorieën letten🤦🏻‍♂️. Maar die smaak is echt fantastisch. Wij bereiden het gerecht in de slowcooker. Dan is het negen uur lang de heerlijke geur in huis. En dan de genadeloze aanval op de bak met taco’s. Heerlijk.

  5. Wim schreef:

    Hebben jullie nog tips wat ik met de consommé kan doen?

    • Heatsupply schreef:

      Het is lekker om je taco’s in te dippen, maar je kunt hem uiteindelijk ook gebruiken als een pittige bouillon voor een soep. Beetje aanlengen met water, groente toevoegen en je hebt een krachtig soepje!

  6. Nino schreef:

    @misty!!! ga dan lekker naar de advocado show in amsterdam!!! kan je gelijk wat aan je insta profiel werken, paar kiekjes maken en uploaden.

    Het is fantastisch lekker!!!! mijn vrouw en ik hebben 2 pakketten besteld en ik heb het gelijk allemaal bereid. guess what…. ALLES IS OP GEGAAN!! heerlijke vette hap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify